-
Hem
-
Om Processteknik
-
Händer på mässan
-
Planera ditt besök
-
För utställare
-
Vi tittar närmare på temat: Hållbara lösningar
Inom processindustrin och så även på ProcessTeknik pågår ett gediget digitaliseringsarbete. Processer och produkter analyseras för att identifiera var och hur vi kan göra hållbara förändringar. För industrin måste bli mer hållbar och det finns inga vägar runt det. Men att jobba med hållbarhet på riktigt innebär mer än att byta ut sina tjänstebilar eller minska tjänsteresor.
Temaförklaring
På ProcessTeknik 2022 är hållbara lösningar ett av tre centrala teman. På mässan ges en möjlighet att tillsammans synas och diskutera frågorna; vilket ansvar har industrin och hur kan utmaningar vändas till affärsmöjligheter? Som nämnt pågår just nu ett omfattande skifte och digitalisering, automatisering och elektrifiering vänder upp och ner på de traditionella processerna vi är vana vid. Och skapar framförallt ett enormt avtryck vad gäller hållbarhet. På mässan får du ta del av nya hållbara och innovativa lösningar. Men det är inte allt. Du blir även utmanad i hur du faktiskt implementerar hållbarhet och cirkularitet i din verksamhet.
Så implementeras hållbarhet och cirkularitet
I detta nya skifte måste alla företag motivera eller förändra sina val i produkt-, process-, och affärsutveckling ut ett hållbarhetsperspektiv. Många företagare upplever där en utmaning i att översätta hållbarhetsmål och cirkularitet i olika delar av verksamheten. Att arbeta affärsmässigt med hållbarhet betyder att du måste analysera verksamheten utifrån omvärldens förändring och vad som är det viktigaste att utveckla baserat på vad du erbjuder dina kunder – alltså där du lägger majoriteten av din tid och investeringar.
– För att integrera hållbarhet i verksamheten finns det en del viktiga frågor du behöver ställa dig; vad betyder egentligen hållbarhet för din affär? Vad är bäst före-datumet på det du gör idag? Vad kommer att bli dyrt snart och vad finns det för möjligheter för oss givet de förändringar som behöver ske? Hur kommer kunderbjudandet att behöva utvecklas framåt?, säger Karin Nyberg, vd och medgrundare för Xvii.
Xvii menar att hållbarhet inte är något i sig självt utan måste integreras med all verksamhet och översättas både till varje bolag och varje delområde för att kunna implementeras.
– Vi har identifierat ett tydligt behov som finns hos många företag. Man vill bli bättre men är inte säker på hur man ska bära sig åt. Det är inte helt enkelt att översätta företags övergripande hållbarhetsmål till vad det betyder i affärs- och produktutvecklingen. Många företags största miljöpåverkan ligger i de fysiska produkterna och hur de används men företaget har inte räknat med det i deras avtryck ännu eller börjat mäta sina framsteg där. Mycket eftersom det är svårt men även för att man kanske inte äger hela tillverkningskedjan. Nu stiger priserna på råvaror och kundernas medvetenhet ökar och då är det många som behöver hjälp att hitta hållbara lösningar ur ett produkt- och affärsperspektiv, säger Taina Flink, vice vd och medgrundare för Xvii.