-
Hem
-
Om Processteknik
-
Händer på mässan
-
Planera ditt besök
-
För utställare
-
Processindustrin stärks med digitalisering och AI
Processindustrin genomgår en stor omställning. Den snabba teknikutvecklingen driver på förändringen och blir allt viktigare för branschens konkurrenskraft. Allt fler företag behöver hjälp med att navigera genom det nya, digitala landskapet.
Endress+Hauser, en ledande global aktör inom processinstrumentering och automationslösningar, är starkt engagerad i att ge företag inom processindustrin den hjälpen. Genom att erbjuda sina kunder verktyg och stöd för att integrera ny teknik, siktar de på att sänka trösklarna och underlätta övergången till en digitaliserad verksamhet.
Digitaliseringens betydelse för konkurrenskraften
Patrik Augustin, Marketing Manager på Endress+Hauser, förklarar att digitaliseringen är en nyckelfaktor för att öka konkurrenskraften inom svensk processindustri. Han betonar vikten av att använda data som genereras av mätinstrument för att maximera produktiviteten och minimera driftstörningar. Ett konkret exempel är molntjänsten Netilion, som samlar och analyserar stora datamängder för att ge företagen insikter och rekommendationer i realtid.
– Våra instrument har förmågan att samla in enorma mängder data utöver det primära mätvärdet. Den informationen kan ge insikter om processtörningar, hälsotillstånd på instrumentet och öka den generella produktiviteten, berättar Patrik Augustin.
Augustin poängterar att digitaliseringen erbjuder stora möjligheter för processindustrin, men att många företag tvekar fortfarande när det gäller att anamma nya system fullt ut. Endress+Hauser fokuserar därför på att erbjuda utbildning och testmiljöer för att göra övergången till digitala lösningar så smidig som möjligt.
Ny teknik sänker trösklarna
Patrik Augustin menar att det finns ett motstånd mot att vara först med att implementera digitala kommunikationslösningar och molntjänster, särskilt i befintliga system.
– Där försöker vi sänka trösklarna genom att erbjuda utbildningar och visa hur tekniken kan implementeras stegvis, utan att störa den dagliga verksamheten, säger Augustin. Han tillägger att Ethernet APL, en teknik som förenklar integrering av fältinstrumentdata, gör det lättare för företag att övergå till digitala processer.
Patrik Augustin, Marketing Manager, Endress+Hauser
AI och automation – framtidens lösningar
AI spelar en allt större roll inom processindustrin. Genom att använda AI kan företag analysera data i realtid, förutse problem och identifiera förbättringar innan de uppstår, vilket leder till betydande effektiviseringar och kostnadsbesparingar. AI kan även bidra till att uppfylla framtidens hållbarhetsmål genom mer avancerad dataanalys.
Stefan Björkegren, Managing Director på Endress+Hauser, har över två decenniers erfarenhet i branschen och ser AI som en avgörande komponent för att standardisera och effektivisera processindustrin. Björkegren betonar också vikten av att svensk industri tar en aktiv roll i den digitala omställningen och omfamnar de nya öppna standarder som nu etableras, något som kan ge svenska företag en fördel globalt sett.
Stefan Björkegren, Managing Director, Endress+Hauser
Nya kompetenser behövs för framtiden
Digitaliseringen innebär inte bara tekniska utmaningar, utan ställer även krav på nya kompetenser inom processindustrin. Enligt Stefan Björkegren krävs en ny generation medarbetare med digitala färdigheter inom IT och säkerhet, utöver den traditionella industrikunskapen. För att möta den efterfrågan satsar Endress+Hauser på kontinuerlig kompetensutveckling i samarbete med utbildningsinstitutioner.
– Vi måste satsa på utbildning och erbjuda utvecklingsmöjligheter för att locka och behålla kompetenta medarbetare som kan hantera de utmaningar som digitaliseringen för med sig, säger Stefan Björkegren avslutningsvis.
Vill du prata mer med Endress+hauser när du är på ProcessTeknik? Du hittar dom i monter C03:22.
Hämta din kostnadsfria biljett till ProcessTeknik – framtidens mötesplats för processindustrin.