-
Hem
-
Om Processteknik
-
Händer på mässan
-
Planera ditt besök
-
För utställare
-
Så ska SaltX elektrifiera cementindustrin
Cementindustrin står för ungefär åtta procent av de globala koldioxidutsläppen. Det vill SaltX ändra på genom att elektrifiera produktionen – och skapa en mer hållbar, kostnadseffektiv produkt.
Cement- och stålindustrin är bland de största källorna till koldioxidutsläpp i världen. Det är svårt att greppa den massiva mängd koldioxid (CO2) dessa industrier släpper ut varje år. Så länge städer och samhällen fortsätter att expandera och bygga nytt lär kalkstenarna fortsätta brinna. Tänk om det istället gick att elektrifiera produktionen och samtidigt fånga in all CO2 som uppstår vid kalkbränning? Exakt det, har SaltX som vision och mål.
El istället för fossila bränslen
– Genom att elektrifiera produktionen kan vi både eliminera CO2-utsläppen från fossila bränslen och samtidigt fånga in den koldioxid som frigörs från stenen vid upphettning. På så sätt uppnår vi två stora fördelar i en och samma process, säger Eric Jacobson, CCO på SaltX.
Eric Jacobson, CCO på SaltX.
Jacobson leder SaltX kommersiella team och har jobbat inom bolaget i sju år. Under den tiden har innovation och framåtanda gått som en röd tråd genom hela verksamheten, berättar han.
– Inom mitt arbete har jag verkligen kunnat kombinera företagande med mitt intresse för grön teknologi. Det har alltid varit innovationsdrivet, där vi har fått kämpa med och mot de stora aktörerna. Det är något som jag tycker är både kul och inspirerande – att försöka bryta ny mark.
På den marken bygger SaltX vägen till morgondagens kalk- och cementindustri. I stora drag betyder det att företaget använder el i stället för fossila bränslen för att komma upp i den värme som krävs för att producera cement.
– Vi har utvecklat en teknik som möjliggör en elektrifierad, högtempererad miljö där vi kan ha stenkoll på temperatur och flöden i en effektiv process. Tekniken bygger både på både gammal och ny teknologi som vi har gift ihop. Grunden är en ”plasma-flamma” som vi har satt ihop med en patenterad cyklon där vi kan utnyttja temperaturer lika höga som solens yta utan att partiklarna smälter sönder och samman, förklarar Eric Jacobson.
Effektiv uppsamling av koldioxid
Inuti anläggningen används koldioxid tillsammans med kalkstenen. Det gör att produktionen blir självförsörjande på den CO2 som behövs i plasma-processen.
– Koldioxiden som separeras är ren och behöver inte bearbetas ytterligare. Detta skiljer sig från traditionella metoder för kalkbränning, där fossila bränslen används och där en Carbon Capture-process krävs efteråt. I sådana fall är det betydligt svårare att hantera gasen eftersom den innehåller rester från förbränningen, vilket gör reningsprocessen mer komplicerad och mindre effektiv, med ofullständig uppsamling av koldioxid, förklarar Eric Jacobson.
Processen fångar upp nästan hundra procent CO2 automatiskt eftersom hela systemet bygger på en koldioxidbaserad atmosfär. Metoden kretsar kring plasmaflamman i kombination med en cyklon – den ugn eller kammare där hela processen sker. Det är viktigt att partiklarna inte hamnar direkt i “solen”, då de skulle förstöras. Istället vill de att partiklarna ska cirkulera längs väggarna i cyklonen, och kunna kontrollera hur länge de befinner sig i sfären. Styrningen av processen är ett av SaltX största kompetensområden och grunden för deras patent.
– I många andra branscher kräver omställningen att flera led och leverantörer är involverade, men här kan vi gå direkt till kärnan av problemet och förändra själva produktionsprocessen av materialet. Kunden märker knappt någon skillnad, eftersom de i princip köper samma material som tidigare. Det som lockar oss är just att vi kan göra en stor insats för att kraftigt minska industrins CO2-utsläpp och verkligen gå till botten med problemet.
Blir e-flygbränsle
Finns det några gupp eller gropar på vägen då? Jo då, som alltid när det kommer till att hitta nya vägar gäller det att vara förberedd. I det här fallet handlar det om två fokusområden: Förnybar eltillgång och hanteringen av koldioxid. För att säkra eltillgången samarbetar SaltX med ABB som har expertis om den tekniska utrustningen och insikt i marknaden för elektrifiering av industri. Ett exempel är planerna på att bygga i Mo i Rana, Nordnorge, där det finns god tillgång på vattenkraft och en djuphamn för materialtransport.
– Antingen kan vi placera oss nära en pipeline som redan finns eller planeras för att hantera CO2, eller så skapar vi partnerskap med företag som fokuserar på att använda den på ett effektivt sätt. Till exempel har vår kund och delägare SMA ett samarbete med amerikanska Infinium, som producerar e-bränsle från CO2 för flygindustrin, säger Eric Jacobson.
Framåt fokuserar SaltX på sitt samarbete med SMA Mineral, Sveriges största kalkproducent, som planerar att ställa om till minst 50 procent grön kalkproduktion fram till 2028. SaltX är också involverade i trepartssamarbeten med SMA-kunder, såsom SSAB, Celsa och Ovako, där de arbetar med projekt som sträcker sig från gruva till färdigt stål. SaltX och SSAB har redan genomfört en första projektfas och har nu gått in i en andra fas.
– Nu har vi gått in i en andra fas där vi går mer in på detaljer, exempelvis hur vårt nya material skulle kunna påverka stålet och vad som krävs för att bygga anläggningar. Det är verkligen intensiva projekt just nu, säger Eric Jacobson.
Kom till ProcessTeknik 8-10 oktober för att veta mer om hur processindustrin transformeras och vilka nya innovationer som driver förändringen framåt – hämta din kostnadsfria biljett här!