Flexibla produktioner med samarbetande robotar

Universal RobotsUniversal Robots bygger samarbetande robotar och på Scanautomatic/ProcessTeknik kommer besökarna att få prova på att programmera dem.

– Vi bygger samarbetande robotar, så kallade cobotar. Dessa cobotar har fördelar som att de är enkla att installera, snabba att köra igång, enkla att programmera samt att de kan jobba tillsammans med oss människor. De blir verktyg till produktionen då det handlar om att göra repetitiva och monotona uppgifter, säger Thomas Hvarvenius, markandsansvarig på Universal Robots i Sverige.

På mässan kommer man demonstrera hur enkelt det är programmera robotarna genom att låta mässbesökarna själva få göra det.

– Ge oss fem-tio minuter så ska vi lära er hur ni ska göra. Många tror inte det är sant, när de själva lyckas att programmera coboten. Jag tycker att alla som kommer till mässan iallafall borde testa att programmera och få en känsla av vad en cobot är bra till. Det ger en helt ny syn på hur robotar kan användas i produktionen.

Universal Robots lanserade i juni på Automatica i München en helt ny serie av sin cobot, som får namnet e-Series. Den nya serien har förbättrats inom flera områden.

– Det handlar om enkelhet inom programmeringen, förfinad känslighet och en ökad användarvänlighet. Det är ett imponerande lyft från tidigare modell, så även våra nuvarande kunder borde komma förbi och testa denna e-Serie. Cobotar kommer att få en viktigt roll i framtidens tillverkning, det är inte bara vi som säger det. Vi ser fram emot mässan och alla kunder som vill förändra sina produktion, avslutar Thomas Hvarvenius.