Sustainability Circles TankeSMEDJA på ProcessTeknik

Sedan 2010 har Sustainability Circle arbetat för att hjälpa företag att skapa en mer hållbar produktion. Genom en mängd olika insatser som utbildningar, konferenser och resor jobbar Sustainability Circle som ett nätverk och tankesmedja för att stötta utvecklingen inom svenska industriföretag. På årets ProcessTeknik förkroppsligar de sin verksamhet i ett kreativt område på mässgolvet och bjuder in besökarna i både spännande och lärande aktiviteter.

Henric Widén är vd för Sustainability Circle och ser med glädje fram emot årets ProcessTeknik.

– Det ska bli väldigt roligt att kunna mötas fysiskt igen på det här sättet. Att delta på mässan ger insikter man ofta inte ens visste att man behövde. Det finns en otrolig kvalitet i interaktionen som inte går att få på annat sätt. Vi kommer att ta plats på mässan med ett område som illustrerar båda delarna av vår tankesmedja – en tankedel och en smedja, berättar Henric.

Sustainability Circles monter består till hälften av lärande och till hälften av utförande. Med sig har de ett flertal av sina medlemmar som på plats bjuder in besökarna till en mängd spännande aktiviteter.

– Det kommer att bli ett väldigt coolt område där vi fysiskt bygger upp vår tankesmedja där man får prova på olika verktyg och metoder som kan hjälpa en mot en mer hållbar produktion.

Ett omfång av spännande aktiviteter

På ProcessTeknik får besökarna i Sustainability Circles monter chansen att träffa bland andra Tenfifty, Chalmers och SKF. Där man hos Tenfifty får testa på datadrivet beslutsfattande med hjälp av AI.

– AI är en stor möjliggörare för hållbar produktion och hos Tenfifty får besökarna spela ett AI-spel. Tillsammans med dem får besökaren en utökad kunskap om vilka komponenter som ingår och utforska vilka som är viktiga för just dem.

Med på mässan är även Chalmers som erbjuder möjligheten att göra en SMASh – smart maintenance assessment.

– Smart Maintenance är verkligen på tapeten, inte minst hos oss på Sustainability Circle som sysslat mycket med det. Det är ett sätt att både effektivisera sin produktion och göra den mer hållbar. Men det krävs många delar för att ställa om sin verksamhet till Smart Maintenance. Chalmers har utvecklat en modell som heter SMASh som hjälper verksamheter att se vilka områden inom verksamheten de ska agera i först och förstå sina styrkor och svagheter.

En annan av Sustainability Circles medlemmar som befinner sig på plats är SKF som låter besökaren montera och demontera ett lager.

– Hos SKF får man chansen att testa göra ett lagerbyte. Man får insikt i vikten av en stabil bas och att ha en fungerande verksamhet i grunden. Utan det kommer inte nya tekniker och metoder som byggs på att ge något värde.

En avgörande plats i omställningen

I den resan vi befinner oss på nu är nätverk likt Sustainability Circle väldigt viktiga. Genom att sprida och förädla kunskap om hållbar produktion hjälper de svenska industriföretag att öka sin konkurrenskraft.

– Vi ser gigantiska kompetensbehov i den här omställningen. Fler måste lära sig det tekniska och de nya digitala verktygslådorna. Kortsiktigt behöver företag lära sig att göra saker smartare men långsiktigt handlar det också om att man måste skaffa sig ett helhetsperspektiv och systemtänk. Det vill vi vara med och möjliggöra och ProcessTeknik är ett perfekt tillfälle att möta branschen och möjliggöra det arbetet, avslutar Henric.

Läs mer om vad som händer på ProcessTeknik 2022.