Tre frågor med Johan Hedin, Area Sales Manager på Beckhoff

Vi tog en pratstund med Johan Hedin på Beckhoff som ställer ut på ProcessTeknik i oktober. Han delar med sig av sina spaningar inom processindustrin, alltifrån trender till utmaningar och ger även en liten hint om vad vi kan se i deras monter på mässan. 

Vilka trender inom automation och processteknik tycker ni är mest spännande just nu?

Jag kan se tre trender just nu.


Digitalisering av processindustrin

Mer data behövs för att optimera processen och öka produktiviteten samtidigt som vi bibehåller eller förbättrar kvaliteten. Vi vill undvika att ändra i de äldre systemen eftersom driftstopp är kostsamma, men samtidigt behöver vi öka datainsamlingen och snabba upp mätningen, vilket ställer nya krav på de tekniska systemen. Med hjälp av ny teknik kan vi behålla vår befintliga processutrustning och samtidigt komplettera med fler givare (NOA). Vi kan också använda befintliga givare för att samla in mer data, vilket gör det möjligt att förbättra tillgängligheten genom att bättre förutsäga när hårdvara behöver service eller riskerar att gå sönder (NOA). Det behövs också nya typer av sensorer som är smartare och snabbare än de vi har idag, vilket kräver snabbare kommunikation med dessa sensorer (Ethernet APL).

Snabbare och effektivare anpassningar vid installation av processutrustning

Eftersom produktionsstopp är mycket kostsamma måste det bli enklare och snabbare att implementera ny utrustning i processindustrin. Här finns mycket att göra för att underlätta för entreprenörer och tillverkare av delsystem. Genom att använda modulära lösningar kan kostnaderna hållas nere och stopptiderna minimeras. Samtidigt ökar flexibiliteten, vilket gör det lättare att anpassa och bygga om produktionen för att möta nya krav när konkurrensen ökar (MTP).

 Säkerheten mot intrång utifrån

Idag ligger stort fokus på säkerhet i allmänhet, men särskilt på OT-säkerhet inom processindustrin. Att förhindra obehöriga från att störa produktionen eller stjäla information är ett högaktuellt ämne. Ny lagstiftning är på väg, och anpassning till denna är avgörande för långsiktig överlevnad (NIS 2 och CRA).

Vilka är de största utmaningarna ni ser inom er bransch?

Ett teknikskifte från äldre till modernare lösningar kommer att behövas, vilket är både kostsamt och tidskrävande. Samtidigt går många i pension och tillväxten av unga automationsingenjörer hänger inte med, så efterfrågan på kvalificerad kompetens ökar, för Sverige ska hänga med i en av de viktigaste omställningarna i samhället – automatisering! Att förlita sig på gamla meriter fungerar inte lika bra längre. Teknikutvecklingen går snabbare än någonsin och nya företag utan historik kan direkt utnyttja den senaste tekniken. Sverige måste följa med i denna utveckling.

Kan ni avslöja något om vad ni kommer att visa i er monter på ProcessTeknik som besökarna inte får missa?

Vi kommer visa modulära sätt att bygga processanläggningar. Fokus kommer ligga på Module Typ Package (MTP) där vi visar en modul som enkelt kan integreras i en större processapplikation.
Vi har även fokus på datainsamling och visar olika sätt att samla in mer data i befintliga anläggningar.

Du hittar Beckhoff i monter C01:04 på ProcessTeknik 8-10 oktober.

Se hela utställarlistan här.