Så kan processindustrin bli mer hållbar och konkurrenskraftig

Hur kan digitalisering hjälpa företag inom processindustrin att uppnå sina hållbarhetsmål och samtidigt stärka affären? Twin Transition, eller den dubbla omställningen, belyser hur digitalisering och hållbarhet kan förstärka varandra.

Digitalisering är ett kraftfullt verktyg för att uppnå klimatmålen, med potential att minska de globala utsläppen med 20 procent, enligt World Economic Forum.

– Detta arbetssätt har potential att bidra till allt från minskade koldioxidutsläpp till stärkt ekonomisk och social hållbarhet, säger Susanna Winzenburg, digitaliseringsexpert på forskningsinstitutet RISE.

På ProcessTekniks industriscen kommer Susanna Winzenburg visa konkreta case och exempel på hur företag kan integrera digitalisering i sitt hållbarhetsarbete samtidigt stärka affärsverksamhet.

– Genom att analysera företagets affärsmodell och verksamhet utifrån ett digital mognadstest och ekodesignstrategier får vi en tydlig bild av företagets potentialer inom digitalisering och hållbarhet, säger Susanna. Utifrån det kan vi tillsammans med företagets ledning och RISE forskare och experter ta fram strategier och en konkret handlingsplan.

Fem konkreta exempel på hur företag inom processindustrin kan dra nytta av digitalisering för att bli mer hållbara och konkurrenskraftiga:

Effektivisera produktionsprocessen: Automatisera instruktioner och arbetsflöden för att eliminera monotona och farliga moment. Samtidigt ökar du effektiviteten och höjer produktkvaliteten.

Utveckling av produktdesignsprocessen: möjliggör förlängd livslängd genom robusthet, flexibilitet och uppgraderingsbarhet – så kallad framtidsadaptiv design.

Visualisera produktionsprocesser:
Skapa delaktighet och förståelse genom att visualisera var i produktionen du befinner dig och vad du producerar.

Cirkulär affärsmodell:
Gå från att enbart sälja enheter till att erbjuda abonnemang på en funktion. Återta produkter när de inte längre används för att minska avfall och främja hållbarhet.

Sensorer för vattenrening: Använd avancerade sensorer för att identifiera och ta bort miljöfarliga ämnen i vattenreningsprocessen.

AI för administration och marknadsföring:
Dra nytta av artificiell intelligens för att effektivisera arbete inom administration och produkt-/marknadsföring.

Träffa Susanna Winzenburg på ProcessTekniks industriscen
Tid:10 oktober, kl 12:30 – 12:50
Programpunkt: Twin Transition: Stärk din affär genom hållbar och digital transformation

Susanna Winzenburg arbetar på Sveriges forskningsinstitut RISE med programmet Affärsdriven digitalisering för hållbar omställning. Programmet riktar sig till företag som önskar att ta ett helhetsgrepp om affär, digitalisering och hållbarhet. Tillsammans med din företagsledning och experter från RISE analyserar vi din verksamhet, affärsmodell och utvecklar en strategi och en konkret handlingsplan för ditt företag. Läs mer om programmet: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/tjanster/affarsdriven-digitalisering-for-hallbar-omstallning