Visibla förvandlar överskottsmaterial till värde

Överskottsmaterial värda miljoner ligger och samlar damm ute i industrierna. Det vill Visibla ändra på med sin cirkulära, digitala handelsplattform där företag inom verkstadsindustrin kan köpa och sälja råmaterial via en andrahandsmarknad – en lösning som både sparar pengar och minskar klimatavtrycket.

 

Visiblas plattform bygger på en enkel men kraftfull idé: genom att återanvända överskottsmaterial som annars riskerar att skrotas, kan industriföretag spara pengar jämfört med att köpa nytt. Plattformen är skapad för att företag ska kunna köpa och sälja material mellan sina lager.

 

Digitalisering som katalysator för cirkularitet

 

Cecilia Ågren är en av entreprenörerna bakom Visibla. Hon är civilingenjör från Chalmers och har under de senaste sex åren arbetat med dataanalys inom patentmarknaden i Silicon Valley, USA.

 

Cecilia Ågren
Cecilia Ågren, en av entreprenörerna bakom Visibla.

 

– Jag började intressera mig för en andrahandsmarknad för verkstadsindustrin genom en av delägarna i Visibla, som har lång erfarenhet inom både verkstads- och tillverkningsindustrin. Hon hade sett mycket svinn och dyrt material som bara låg och rostade innan det skrotades.

När vi började titta närmare på det och räkna, insåg vi att det fanns stor potential att göra något åt problemet. En möjlighet att tillföra något viktigt som industrin kanske saknade, berättar Cecilia Ågren.

 

Vill förändra försäljningskanalerna för nytt material

 

Oktober 2021 började de fila på en affärsplan. Bolaget och hemsidan lanserades under 2022, men verksamheten fick fart på riktigt året efter.

– En av de största utmaningarna är de djupt inarbetade försäljningskanalerna för nytt material. Det finns företag som har en imponerande kedja där de köper tillbaka skrot, bearbetar det och säljer det igen.

 

Det är en effektiv modell, men som verkstadsföretag går man miste om stora ekonomiska och CO2-besparande fördelar när man släpper iväg material, som hade kunnat säljas på andrahandsmarknaden, till skroten eller återvinningen.

 

Skillnaden mellan inköpspris och skrotpris är stor, och där finns ett marknadsvärde som kunde ha utnyttjats bättre istället för att skrota materialet, förklarar Cecilia Ågren.

 

Den största fördelen med Visibla, menar hon, är inte bara ekonomisk. Plattformen gör det också enklare att uppfylla de allt skarpare hållbarhetskraven.

 

Material som köps via andrahandsmarknaden på Visibla.se har i stort sett noll CO2-avtryck eftersom dessa material redan är producerade och avskrivna.

 

Den minskade miljöpåverkan tillsammans med kostnadsbesparingar är en klar win-win för företag som vill ligga i framkant i den cirkulära omställningen.

 

Visibla fungerar ungefär som Blocket eller Klaravik. Alla transaktioner hanteras av Visibla, inklusive fakturering och skötsel mellan köpare och säljare. Användare kan lägga upp enskilda annonser eller större mängder i bulk, vilket gör plattformen flexibel för olika behov.

 

Stärker konkurrenskraften lokalt och nationellt

 

Cecilia Ågren ser visibla.se som ett verktyg för att stärka konkurrenskraften och skapa effektiva värdekedjor genom att minska beroendet av traditionella försäljningskanaler och kapa behovet av mellanhänder.

 

– Alla vill jobba mer cirkulärt och söker efter nya metoder. Green steel har fått mycket uppmärksamhet, och det har blivit stort fokus på de stora företagen som leder utvecklingen.

 

Många följer deras förslag och lyckas sänka sina CO2-utsläpp till viss del. Men jag vill föreslå att även titta på andrahandsmarknaden där du både kapar mellanhänder och tar del av ekonomiska och CO2-besparande vinster direkt.

 

Det är en lösning som verkligen tilltalar många, eftersom att kapa mellanhänder ofta är ett effektivt sätt att nå resultat, säger hon.

 

Cecilia Ågren deltar på Paper Province Summit på ProcessTeknik, hon kommer att prata om hur industrin kan göra skillnad genom att anamma cirkulära affärsmodeller.

 

– Jag hoppas att det blir en bra diskussion om hur vi bäst kan göra det så smidigt som möjligt för företagen, så att de kan tjäna mer pengar på det oanvända lagret. Jag hoppas på att se många händer i luften och att folk kommer fram och pratar efteråt.

 

Cecilia talar på Partnerscenen: “Cirkulärt råmaterial – ett lönsamt komplement till att handla nytt”– 8 oktober kl. 14:05-14:30.

 

Hämta din kostnadsfria biljett till ProcessTeknik här