Net Zero Industry Programme på ProcessTeknik

Hur kan svensk industri närma sig netto noll i koldioxidutsläpp och samtidigt stärka sin konkurrenskraft? Net Zero Industry Programme, lett av Teknikföretagen och RISE, syftar till att påskynda den svenska industrins omställning mot nettonollutsläpp. Genom sitt deltagande på Industriscenen kommer de att tala om programmets syfte och hur gemensamma insatser, uppstart av programkontor och industriella projekt ska driva denna viktiga omställning framåt.

 

 

Mats Lundin, Programchef på Net Zero Industry, berättar mer om deras arbete, mål och vad de ämnar diskutera under programpunkten.

 

 

Vad kan besökarna förvänta sig av Net Zero Industry Programmet på ProcessTeknik när det gäller hållbarhet och resurseffektivitet?

 

Net Zero Industry är ett forsknings- och innovationsprogram som i bred samverkan verkar för en klimatneutral tillverkningsindustri och produktutveckling. Målet är att minska industrins koldioxidavtryck med 75%. Vi kommer att lyfta fram varför Net Zero Industry har startats och vilka konkreta åtgärder som planeras för framtiden.

 

Vilka åtgärder planeras för att hjälpa svensk industri nå netto noll och stärka konkurrenskraften?

 

Net Zero Industry fungerar som en samlande kraft för att främja dialog, kunskapsutbyte, innovation, utbildning och implementering av nya teknologier och färdigheter. Genom att stötta industrins omställning till nollutsläpp vill vi även stärka dess konkurrenskraft på den globala marknaden.

 

Hur ser ni på samverkan mellan industri och andra aktörer för att nå netto noll, och hur kommer detta att lyftas på ProcessTeknik?

 

Programmet riktar sig primärt till den tillverkande industrin, men omfattar hela värdekedjan – från råmaterial till färdig produkt och återvinning. Vi strävar efter att involvera nyckelaktörer inom sektorer som fordon, flyg, maskinindustri, energi, telekommunikation, elektronik och försvar. Samverkan med akademi, forskningsinstitut, regioner och organisationer är också avgörande, liksom stöd till små och medelstora företag.

 

Mer information om programpunkten Net Zero Industry Programme kommer inom kort presenteras i programmet för Industriscenen.